Реших да пусна този пост по повод темата на месец октомври във Фото Форум за снимките Преди и след обработка на Photoshop. Или казано по други начин за вдъхновението и снимането

Ето един пример с наглед не толкова красиви и “интересни” кадри какво се случва, когато имаш идея… и след като минат първо през постпроцесинг в главата и сърцето на снимащия, след това идва и Photoshop за да се материализира идеята.

един не много лицеприятен кадър…/не беше много лесно да издиря толкова калпав кадър от Pentaxa/

Още в момента в който фиксирах контражурната фигура на човека с овцете в главата ми започна да се заражда бъдещия сюжет… като картина в главата ми!

Няколко щриха на платното за доизбистряне на идеята и съм готов да седна пред компютъра и Photoshop…

…и крайният резултат – Пасторален пейзаж в който предните два кадъра са само материал за размисъл… Най-важното за пейзажа е да почувстваш атмосферата със сърцето си след това осмислил идеята минавайки през главата ти и чак тогава чрез Photoshop материализираш идеята… Но най-важното е да имаш идея какво точно правиш… Photoshop не е панацея както си мислят някои, а самата програма не е нищо друго освен един инструмент както четката в ръката на художника… всичко останало е в главите ви!

Та мисълта ми беше , че хубавите-запомнящи се кадри не ги прави нито скъпият апарат и качествен обектив, нито и “вездесъщият” Photoshop, а най-вече Вие със сърцето и главата си. Затова по-вече мислете и по малко безразборно щракайте…

Надявам се материалчето за преди и след да е било както полезно така и интересно.